Sosyal Medya

Ekonomi

Rusya’nın domateste ambargoyu kaldırmaması ihracatçıları pes ettirdi

Rusya’nın domateste ambargoyu kaldırmaması ihracatçıları pes ettirdi. Türk firmaları, dünyaya makarna ihracatı için getirilen Rus buğdayını, teşvikle de olsa almaktan vazgeçti. Kararı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci açıkladı.



Türkiye’nin iyi niyetli tüm adımlarına karşın Rusya’nın, gıda ürünlerinde ambargoyu tamamen kaldırmaması ve domatesten üzüme kadar bir çok ürünün  Türkiye’den ithalatı konusunda halen yasaklarını sürdürmesine Türk ihracatçıları tepki gösterdi.  BuÄŸday baÅŸta olmak üzere Rusya’dan 1,8 milyar dolarlık tarım ürünleri alan Türk ihracatçılar, bu ülkeye tepkilerini, makarna yapmak için getirilen Rus buÄŸdayından vazgeçtiÄŸini Ekonomi Bakanlığı’na ileterek gösterdi.
 
Rusya açısından Türkiye, Mısır’dan sonra ikinci büyük tahıl ithalatçısı. Sadece geçen yıl 127 milyon dolarlık hububat, 500 milyon dolara yakın buÄŸday, 726 milyon dolarlık ayçiçeÄŸi alımı yaptı. Ancak Rusya, uçak krizinin aşılmasından sonra portakal, mandaline, kayısı, ÅŸeftali ve erikte yasağı kaldırmasına karşın, domates, elma, üzüm, lahana, brokoli, salatalık, armut, çilek, soÄŸan, karanfil, tavuk ve hindi eti gibi ürünlerde yasağı devam ettirdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatçıların duruma tepki gösterdiÄŸini ifade ederek, “En sonunda ihracatçılarımız, Dahilde Ä°ÅŸleme Ä°zni kapsamında Rusya’dan ürün getirmek istemiyoruz’ dedi. Engellemelerle kazanan ülke olmaz” diye konuÅŸtu.  Zeybekci, mart ayında ihracatta, Cumhuriyet tarihinin zirvesini yakalamayı hedeflediklerini söyledi. Rusya’ya yaÅŸ sebze meyve ihracatına deÄŸinen Zeybekci, Türk tarım sektörünün Rusya’ya yaÅŸ sebze ihracatının 700 milyon dolar civarında olduÄŸunu, ancak bunun 450 milyon dolarlık kısmını yaratan ürünlerin hala yasaklı durumda bulunduÄŸunu anlattı.
 
Tarım sektörü ve ihracatçı birliklerinin kendileri üzerinde yoÄŸun baskısı olduÄŸunu dile getiren Zeybekci, bunun nedeninin Rusya’dan Dahilde Ä°ÅŸleme Ä°zin belgesiyle yapılan 1 milyar 830 milyon dolarlık tarım ürünleri ithalatı olduÄŸunu bildirdi. Bakan Zeybekci, “En sonunda ihracatçılarımız dediler ki, ‘Biz, Dahilde Ä°ÅŸleme Ä°zni kapsamında Rusya’dan ürün getirmek istemiyoruz.’ Böyle bir geliÅŸme yaÅŸandı” ifadesini kullandı. Ä°hracatçıların ve tarım sektörünün buradaki kararlılığı ve mesajının, Rusya tarafında hızlı bir ÅŸekilde anlaşılmasını ve böylece problemin çözülmesini temenni eden Zeybekci, “Yasaklamalarla, engellemelerle kazanan ülke olmaz. Ä°ki taraf da kaybeder. Biri 10 kaybeder, diÄŸeri 8 kaybeder. Karşılıklı ticaretle iki taraf da kazanır. Kazanmayı mı tercih edeceÄŸiz yoksa senin aÄŸzın burnun kırıldı, benimse sadece 1 gözüm çıktı diÄŸer taraflar saÄŸlam... Bunu mu tercih edeceÄŸiz? Ä°nÅŸallah biz aklı kullanacağız” diye konuÅŸtu.
 
Türkiye’nin 2003-2016  yılları arasında ortalama yüzde 5,8 büyüdüğüne, Türkiye ekonomisinin dünyada 22. sıradan 16. sıraya yükseldiÄŸine iÅŸaret eden Zeybekci, kiÅŸi başına düşen milli gelirin 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara çıktığına iÅŸaret etti. Bakan Zeybekci, kiÅŸi başına gelirin satın alma gücü paritesine göre de 19 bin dolar civarında bulunduÄŸunu vurguladı. Zeybekci, “Türkiye’nin talep ettiÄŸi refah seviyesi 25 bin doların üzerinde. Siyasetin görevi de bu 25 bin dolarlık talep seviyesiyle reel satın alma gücü paritesini, en azından orayı tutturmak” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
MOSKOVA’DA ÃœRETÄ°CÄ°LER PANÄ°KTE
 
Rusya’nın domateste ithalat yasağını kaldırmaması tepki çekerken, Türkiye’nin de 6 üründe  ithalatı durdurduÄŸu öne sürüldü. Rusya’daki Kommersant gazetesi, Rusya Tarım Pazarı Enstitüsü Müdürü Dmitriy Rilko’nun açıklamalarına, “Türkiye buÄŸday, mısır ve ay çiçek yağı ithalatında tamamen gümrüksüz rejimi sona erdirdi. Rus ihracatçı firmalar yüzde 130 gibi gümrük vergisi ile karşılaÅŸacak. Bu Türkiye tahıl pazarının Rusya’ya kapanması anlamına geliyor” sözleriyle yer verdi. Rusya’daki tahıl üreticilerinin alarm halinde Tarım Bakanı Aleksander Tkaçev’in kapısını çaldığı da belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.